Северна Корея няма да стои със скръстени ръце след заплахата на САЩ за превантивен военен удар. Това заяви заместник-министърът на външните работи на КНДР Хан Сон-ньол в специално интервю за Асошиейтед прес. Коментирайки изгледите за война, Хан посочи, че ако САЩ започнат безразсъдни военни маневри, то КНДР ще е тази, която ще нанесе превантивен удар.

По думите му президентът на САЩ Доналд Тръмп всява смут с агресивни туитове и с разширяващите се по мащаби военни учения в региона. „Не ние, а САЩ и Тръмп създават белята”, коментира той туит на Тръмп, според който „КНДР си търси белята”. „КНДР е готова за война, ако те изберат това”, категоричен беше Хан.

„Сега ние сравняваме политиката на Тръмп срещу КНДР с тази на предишните администрации и стигаме до извода, че тя става по-злобна и по-агресивна. Каквото и да казват американските политици, ако техните думи имат за цел свалянето на системата и правителството на КНДР, ние категорично ще ги отхвърлим”, каза още севернокорейският дипломат.

„Какъвто и ход да изберат САЩ, ние ще се справим и сме напълно готови да намерим отговор”, повтори той. „Северна Корея ще извърши следващия ядрен опит, когато върховното командване реши, че моментът е подходящ”, добави Хан, пише БТА.

Междувременно високопоставен американски представител, цитиран от ДПА, каза, че САЩ „вече обсъждат военни варианти” с оглед на нарастващите заплахи от Северна Корея.  ДПА припомня, че вчера Тръмп написа в „Туитър”, че ако Китай, който е единственият близък съюзник на Северна Корея, не намери начин да се справи с нея, то САЩ и техните съюзници ще го направят. 

Кремъл призова и двете страни към сдържаност, а Китай настоя да не се допуска ситуацията в региона да стане необратима.