Руският президент Владимир Путин каза в интервю за телевизия "Мир 24", че доверието между Москва и Вашингтон е намаляло, откакто на власт е дошъл американският президент Доналд Тръмп. "Може да се каже, че равнището на доверие на работно ниво, особено на военно ниво, не се е повишило, а по-скоро се е понижило", заяви Путин в отговор на въпрос как са се променили отношенията между Русия и САЩ при управлението на Тръмп.

Попитан за обвиненията, че сирийското правителство е извършило химическо нападение в провинция Идлиб, той каза, че Сирия е предала запасите си от химически оръжия, пише БТА. Според него има две основни версии за случилото се: първата е, че сирийската авиация е нанесла удар по бунтовнически цех за химически оръжия и в резултат се е разнесъл отровен газ, а втората е, че цялата работа е постановка и провокация с цел да се дискредитира сирийското правителство.

По думите му всичко трябва да бъде проверено. "Без проверка не смятаме, че е възможно да бъдат предприети каквито и да е действия срещу официалните сирийски власти", заяви Путин.

Същевременно Русия окачестви призивите на САЩ да изостави сирийския президент Башар Асад като "недалновидни" и "абсурдни". Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия подкрепя усилията на сирийската армия да избави Сирия от терористични групировки като "Ислямска държава", каза Песков. Руският президент Владимир Путин заяви в публикувано днес интервю, което съвпадна с визитата в Москва на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, че от около 20 000 чуждестранни бойци в редиците на "Ислямска държава" почти половината са от бившия Съветски съюз.