Съединените щати и Великобритания призоваха Русия да освободи гражданите, които бяха задържани в неделя по време на големите антиправителствени демонстрации, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че САЩ "силно осъждат задържането на стотици мирно протестиращи хора из Русия в неделя". Хората навсякъде заслужават прозрачно и отговорно правителство, както и възможността да упражняват своите права без страх от отмъщение, каза  говорителят на Белия дом.

"Великобритания е разтревожена от задържането на 26 март на стотици руски граждани, включително журналисти и лидера на опозицията Алексей Навални", посочва изявление на британското външно министерство.

"Руските граждани са се възползвали от своето фундаментално право на свобода на изразяването на мнение, на сдружаване и мирни събирания. Обединеното кралство призовава правителството на Русия да освободи гражданите, които бяха задържани по време на мирните демонстрации, и да спазва международните задължения, които Русия е поела в Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", се казва в изявлението на Форин офис, пише dnes.bg.

В неделя на различни места в Русия се състояха масови протести, най-големите от антиправителствените демонстрации през 2011-2012 г. Над 1000 души бяха арестувани по време на протестите. Опозиционният лидер Алексей Навални бе осъден на 15 дни лишаване от свобода и глоба в размер на 20 000 рубли.