Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че еврпейците по света няма да могат да се разхождат спокойно по улиците, ако продължат с настоящото си отношение.

„Ако Европа продължи по този път, никой европеец, където и да се намира по света, няма да може да ходи спокойно по улиците.

Ние, Турция, призоваваме Европа да зачита човешките права и демокрацията“, каза президентът пред журналисти в столицата Анкара.

Поредното провокативно изказване на Ердоган идва в момент на обтегнати отношения между Анкара и Запада, след като на турски министри им беше забранено да участват в мероприятия с турски избиратели в Западна Европа.

Президентът Ердоган предупреди Европа, че Турция „не е държава, която може да бъде бутана, сръчквана, да се играе с нейната чест, да се гонят през вратата нейни министри, да се влачат по земята нейни граждани“.

По думите му целият свят гледа Европа отблизо.

Турция се готви за предстоящия следващия месец (бел. ред. на 16 април) референдум в страната за конституционни изменения, предвиждащи повече изпълнителна власт за държавния глава.