Четирима души загинаха, включително и полицай, а най-малко 20 души са ранени при терористична атака до британския парламент в Лондон.

Полицейският служител е бил наръган с нож, след което почина, а други загинаха или пострадаха, след като автомобил се е врязa в хора на Уестминстърския мост.

Полицаят е бил наръган с нож пред британския парламент, а нападателят е застрелян от въоръжени служители на реда. По-късно беше съобщено, че намушканият е починал. Убитият нападател също е включен в броя на жертвите до момента.

Някои от ранените са в критично състояние. Сред тях има и полицаи. Лондонската полиция обяви, че смята инцидента за терористичен акт.

От българското външно министерство заявихa, че до 18:30 ч. няма данни за пострадали български граждани в атаката. Мисията ни в Лондон е в постоянен контакт с местната полиция.

След атаката на моста колата се е блъснала в портала на парламента. На този етап се смята, че нападателят е един, слиза от колата, въоръжен с нож. Намушква полицай, а колегите на униформените го застрелват.

„Чух силен шум, видях кола, която тръгна по тротоара, всичко стана бързо и след това видях поне 10 души да лежат на земята. Всички бягаха навсякъде”, разказа пред „Скай нюз” очевидец.

 “Светофарът светеше червено. Когато даде зелена светлина, колата потегли рязко и разви висока скорост, след което се заби в група хора на моста”, каза друг очевидец.

Трима френски ученици са пострадали при нападението с автомобила, обяви френският премиер Бернар Казньов.

Жена е извадена жива от река Темза.

Според някои британски медии нападателите са били двама, а вторият все още се издирва от полицията.

Британският премиер Тереза Мей свика извънреден кризисен щаб по сигурността.

Полицейска блокада, Лондон, парламент
Снимка: Reuters

Лондонската полиция призовава хората, които разполагат с видеа и снимки, да ги изпратят на органите на реда.

лондон
Снимка: Twitter

На място пристигнаха много екипи на полицията и линейки.