Мария Димитрова е името на българката, която загина при снежна буря в Хималаите. Тя е била на 25 години и била омъжена за 27-годишния новозеландец Том Мишел Ханчет.

Двойката се отправила на поход с още 130 туристи, но били хванати в снежен капан при прохода Села в индийския щат Аруначал Прадеш, съобщава сайта Уебиндия, цитиран от 24 часа. Според индийски военни българката е починала, след като се подхлъзнала и паднала от 100 м височина в пропаст. Смята се, че тя и мъжът й са се отделили и са поели по друг път.

Съпругът й Том се отървал с леки наранявания, въпреки че също паднал от много високо. Той опитвал да се свърже със семейството на Мария, за да ги информира за трагедията. Инцидентът станал на 3962 м надморска височина около 15 ч на 18 март. Според местни медии в полунощ тялото на Мария било намерено. Тя починала в болница, твърди Трибюн Индия. На помощ на бедстващите туристи се притекла армията. Спасителните действия обаче се забавили заради лошите атмосферни условия. Въпреки това останалите в групата над 120 туристи, сред които се твърди, че има граждани на България, Япония и Нова Зеландия, са спасени. Те са настанени в спасителни лагери, където им е оказана лекарска помощ.

Заради силния сняг в района са били затрупани редица пътища. Опитният планински водач Евгений Динчев заяви пред bTV, че е учуден, че загиналата българка се е отделила от групата на сравнително опасен терен. "Това е сравнително опасна седловина. Били са много водачи, този превал се минава често. Явно в нашата група, в която са били българите, не са се справили със задачата" допълни Динчев. "Тези планински водачи са длъжни да осигурят безопасно връщане към маршрута", каза още той. Динчев поясни, че преходът не е кой знае колко труден и не е задължителна по-сериозна подготовка на туристите. "За да остане тази жена сама и да се движи по опасен терен, явно времето е било една от причините, но би трябвало водачът да се движи с хората", допълни Евгений Динчев.