Германската актриса Радост Бокел, която е наполовина българка, стана жертва на расистка атака в супермаркет във Франкфурт. Това написа самата тя във фейсбук, а новината бързо обиколи всички медии.

41-годишната актриса има цветнокожо дете на 7 години. Момченцето отхапало от геврек, който Бокел купила за него, още преди да стигнат до касата. Една жена видяла това и наругала детето. „В Германия не всичко е безплатно“, изкрещяла тя, а когато Радост Бокел се намесила, я нарекла проститутка, спяща с чужденци и опънала ръка за хитлеристки поздрав.

„Дълго мислех дали са дам гласност на това, но реших, че не бива да премълчаваме подобни работи. Искам всички да осъзнаят, че явно в главите на някои хора вече е напълно окей да си расист. Това не може да бъде!“, написа тя във фейсбук.

Ден след поста й била залята на лични съобщения от ужасяващи писания, пише 24 часа. „Ти си балканско лайно! Балканска проститутка, която е спала с негър и е родила негърско дете. Сама си си виновна, балкански боклук такъв“, гласи едно от съобщенията, пратени й от хейтъри.

Радост Бокел е родена през 1975 година в Хале, ГДР. Когато е на пет години, майка й успява да избяга с нея във Франкфурт. Името й й е дадено от баща й – българин, който обаче се разделя с майката, още преди Радост да се роди. Тя така и не се запознава с него. Радост Боке става известна още на 9 години с ролята си на Момо в едноименния филм. Синът й Ти Джей е от брака й с американския соул певец Тайлър Уудс, с когото се разведе през 2015 г.