Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес обвини арестувания в Турция журналист Дениз Юджел, че е агент на терористи. Ердоган добави, че "благодарение на Господ той е арестуван".

Това съобщава Ройтерс, отбелязвайки, че коментарите на Ердоган вероятно ще предизвикат още безпокойство в Берлин във връзка с арестуването на журналиста от в. "Велт", който е с германско и турско гражданство. Ердоган, който говори на среща на ислямска фондация в Истанбул, заяви, че журналистът ще бъде съден от независимата съдебна система на Турция.

Юджел бе арестуван през февруари в Турция по няколко обвинения, сред които членство в терористична организация, пише БТА.

Отношенията между Анкара и Берлин се обтегнаха след ареста на журналиста. Преди няколко дни Ердоган нарече "шпионин и терорист" Дениз Юджел. Берлин окачестви твърдението, че Юджел е работил като германски шпионин, като "абсолютно безпочвено".

Същевременно, в реч, излъчена по телевизията, турският президент отново нападна германския канцлер Ангела Меркел и я обвини, че прилага „нацистки мерки“, съобщава Фокус. „В момента прилагаш нацистки мерки“, казва Ердоган, използвайки неучтива форма. „Срещу кого? Срещу моите турски братя, граждани на Германия и министрите“, които пътуваха до федералната република, за да агитират в полза на положителен вот на предстоящия референдум за конституционни промени в Турция.