Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поиска от турците в Европа да имат поне по пет деца. Ердоган се обърнакъм огромния процент турски мигранти с думите „вие сте бъдещето на Европа“, съобщиха световните медии. Изказването на турския президент стана по-рано днес в град Ескишехир по време на митинг за предстоящия референдум в южната ни съседка. Турция и Европа от няколко седмици са в жесток спор, след като Германия и Холандия не разрешиха на турски министри да агитират на тяхна територия за гласуване с "да" на референдума на 16 април за увеличаването на правомощията на Ердоган.
 
Ердоган призова турските граждани в Европа да имат по пет деца. Ердоган неколкократно обвини Холандия иГермания, че се държат като нацисти и дискриминират турците. Съвсем очаквано тези изявления предизвикаха възмущение в Западна Европа.
 
"От тук казвам на моите граждани, казвам на моите братя и сестри в Европа... Образовайте децата си в по-добри училища, уверете се, че вашите семейства са в по-добри райони, шофирате най-добрите коли, живеете в най-добрите къщи", подчерта турският държавен глава.
 
"Имайте пет деца, не три. Вие сте бъдещето на Европа", изригна Ердоган в предавана по телевизията реч и допълни, че това е най-добрият отговор на несправедливостите и грубостта.
 
Около 2,5 млн. турски граждани, живеещи в Европа, имат право да гласуват на референдума в страната си. Но много повече са гражданите в Западна Европа, които имат турски корени. Ердоган, който е баща на четири деца, призова за пореден път и жените в Турция да имат най-малко три деца, за да спомогнат за увеличаване на населението.

Междувременно вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу заплаши да "съкруши" Европа, като изпратят 15 000 мигранти месечно до територията на Европейския съюз, засилвайки спора от последните седмици с Общността, отбеляза "Франс прес".

Преди година Анкара и Брюксел сключиха знаково споразумение, което значително ограничи потока мигранти от Турция към Европа. Към днешна дата обаче спорът между Турция и ЕС поставя под въпрос изпълнението му.