Световният шампион по силов трибой Евгений Галузинский бе убит след свада с петима пияни студенти. Трагедията се разиграла на 14 март в казахстанския град Кокшетау. Главният заподозрян за престъплението, извършено с нож, е арестуван. Четиримата му приятели са освободени под гаранция.

Според полицията, 25-годишният Галузинский и нападателите започнали да се обиждат, а след това се сбили. Атлетът бил наръган и починал на място. Той се прибирал заедно със свой приятел. Петимата пияни студенти минали покрай тях и провокирали скандал. Приятелят на Евгений потърсил помощ в близкия магазин, но когато се върнал, намерил шампиона в безпомощно състояние.

"Отпред има щанд. Стояхме и чакахме да ни вземат с кола. Подмина ни тълпа от пияни мъже. Двама от тях се върнаха е попитаха Женя защо ги гледа. Той им отговори, че не е гледал към тях - разказва очевидецът Олег Бойко. - Казах им да се успокоят и че просто чакаме колата. Не ми обърнаха никакво внимание. Започнаха да се бият, пробвах да ги разтърва. Тогава видях, че останалите тичат към нас. Извиках на Женя да бяга и влязох в магазина."

2111319098.jpg
 
Бойко помолил охранителя да се намеси, но получил отказ. Поискал му телефона и се обадил в полицията. "После пак излязох и видях един човек да лежи на улицата. Обърнах Женя, беше целият в кръв. Каза ми, че не може да говори и че диша трудно. Откараха го със спешна помощ до болницата. Там приятелят ми почина."

Властите установили извършителите чрез записите от охранителните камери.

Галузинский бе погребан вчера. Той е световен шампион при юношите и многократен първенец на Казахстан. През 2009 г. на състезание в Бразилия подобрява четири световни рекорда. За него скърбят жена и малко дете - момиче на година и половина.

"Женя ни обичаше безкрайно. Ние него също - заяви през сълзи съпругата Дария. - Малко преди смъртта му се бяхме скарали и реших да го накажа с кратка раздяла. Съвсем кратка, защото бях сигурна, че ще останем заедно до дълбока старост. На 8 март той дойде при мен, донесе цветя и подаръци...На погребението видях любовта и уважението на неговите приятели. Сега най-важното е да бъдат наказани тези убийци."