Датски учени съветват да се избягват съдържащите диклофенак лекарства и да се ограничат тези с ибупрофен до 1200 мг на ден.

Най-масово използваните обезболяващи, които се приемат от повечето хора като безвредни, са свързани с повишен риск от сърдечен арест, става ясно от публикация в мартенския бро на научното сп. "European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy", цитирани от 24zdrave.

Сърдечен арест се нарича внезапно спиране на сърцето поради пълно отпадане или свръхактивност на електрическата активност на сърдечния мускул, което води до блокиране на нормалната функция и невъзможност за изпомпване на кръв към тялото. Състоянието е възможно да бъде обратимо при адекватна реакция в рамките на първите няколко минути от настъпването му.

Нестероидните противовъзпалителни са сред най-употребяваните лекарства в света и някои като тези с активна съставка ибупрофен се отпускат без рецепта.

"Разрешаването на тези лекарства без рецепта и без съвети за ограничения излъчва послание към хората, че те би трябвало да са безвредни", казва авторът проф. Гунар Гисласон от университетската болница "Гентофте" в Копенхаген, Дания. Предишни проучвания показаха, че нестероидните противовъзпалителни са свързани с повишен сърдечносъдов риск, което е притеснително, защото са широко употребявани, допълва той.

Датското проучване изследва връзката между употребата на тези медикаменти и сърдечния арест. Всички пациенти в Дания, които са получили сърдечен арест ивън болница между 2001 и 2010 г., са идентифицирани от датския регистър на случаите на това заболяване. За този период това са 28 947 души.

Събрани са и данните за предписаните нестероидни противовъзпалителни в датските аптеки от 1995 г. насам. Включени са неселективни противовъзпалителни като съдържащите диклофенак, напроксен и ибупрофен лекарства, и СОХ-2 селективни инхибитори - с активна съставка рофекоксиб и целекоксиб. От тях без рецепта в Дания отпускат само ибупрофен съдържащи медикаменти, и то в малки опаковки по 200 мг.

Данните за всеки пациент са сравнявани за 2 периода - употребата на нестероидни противовъзпалителни в период от 30 дни преди сърдечния инцидент е сравнена с тази в предходен период от 30 дни без сърдечен арест.

От анализираните близо 29 000 души 3376 са вземали нестероидни противовъзпалителни повече от 30 дни преди инцидента. Най-употребявани били ибупрофен - над 51% от общата употреба на този вид медикаменти, и диклофенак - 22%.

Употребата на какъвто и да е медикамент от групата на нестероидните противовъзпалителни е свързана с 31% повишение на риска от сърдечен арест. При диклофенак повишеният риск е 50%, а при ибупрофен - 31%, твърдят изследователите. Повишен риск не е установен при употребата на напроксен, целекоксиб и рофекоксиб - може би заради нисък брой случаи, според публикацията.

"Не мисля, че тези лекарства трябва да се продават в супермаркетите или по бензиностанциите, където не може да се даде професионален съвет как да бъдат употребявани. Отпускането им без рецепта трябва да става само в аптеките, в ограничени количества и в ниски дози", казва проф. Гисласон.

Той съветва да не се вземат повече от 1200 мг ибупрофен на ден. Диклофенак е най-рисковият представител на тази група и трябва да се избягва от хора със сърдечносъдови заболявания, а напроксен вероятно е най-безопасният и може да се взема в количество над 500 мг на ден, допълва професорът. Препоръката е при всички случаи употребата да става след консултация със здравен специалист.