Германското правителство заплаши да удари с глоби до 50 милиона евро социалните мрежи за разпространение на клеветнически новини и послания на омразата. Фирмените служители, пряко виновни, че не са ги свалили, ще бъдат персонално наказвани с до 5 милиона евро.

Компании като “Фейсбук” и “Туитър” рискуват солени парични санкции, ако не чистят бързо подобни постове от своите платформи. Те ще трябва да откриват и махат обидните и подвеждащи материали в рамките на една седмица, а незаконните расистки и екстремистки съдържания, насаждащи омраза - до едно денонощие.

Ще бъдат открити “горещи линии” за оплаквания от речи на омразата, фалшиви новини и дезинформация. Предложението направи германският министър на правосъдието Хайко Маас. То далеч надвишава предишни идеи за глоба до 500 000 евро. Предстои проектът да бъде гласуван в парламента, съобщиха световните медии, цитирани от 24 часа.

“Ясно е, че трябва да засилим натиска социалните мрежи да се отнасят по-сериозно към отговорността си да не допускат престъпно съдържание и да вземат мерки срещу публикуването на подстрекателски материали и клевети в интернет”, каза Маас, разяснявайки проектозакона. Той обясни, че става дума за наказуеми деяния и за тях в социалните мрежи не трябва да има повече място, отколкото на улицата. “Фейсбук” обяви, че само в Берлин до края на годината ще назначи 700 души, които да следят за вредно съдържание. Сега компанията премахва 39% от опасните постове, а “Туитър” - само 1%. Процентът на свалените в рамките на 24 часа постове е още по-нисък.

Наблюдателите отбелязват, че Германия сериозно се заема с новите правила в навечерието на изборите и на фона на засилващо се използване на социалните медии за фалшиви новини и расистки коментари.