Десноцентристкият холандски премиер Марк Рюте успешно отби напора на антиислямиста, евроскептика ипопулиста Герт Вилдерс в състоялите се вчера парламентарни избори, което е голямо облекчение за другите правителства в ЕС, изправени пред вълна от национализъм, предаде Ройтерс.
 
Екзитполовете от приключилия късно снощи изборен ден предвиждат, че деснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте ще има най-много места - 31 - в бъдещия парламент.
 
Крайнодясната Партия на свободата на Вилдерс дели с по 19 места второто място с още две партии - дясната Християндемократически призив и леволибералната "Демократи-66".
 
Предварителните анкети сочеха изравнени позиции на партиите на Рюте и Вилдерс. Пред урните се явиха рекорден брой избиратели за последните 20 години - 81 процента, и очевидно е, че Рюте е успял да мобилизира голяма част от пасивния електорат да го подкрепи пред лицето на неизвестността, ако Вилдерс дойде на власт с неговите гръмки обещания да "деислямизира" Холандия и да я изкара от Европейския съюз.

Явно е, че възприетата от Рюте твърда линия в дипломатическия конфликт с Турция, разразил се в последните дни на предизборната кампания, също му е дала предимство пред основния съперник

Още преди вчерашния вот Рюте намери сполучлива метафора, като го нарече европейски четвъртфинал, преди френския полуфинал (изборите там през април-май - бел.ред.)) и германския финал (изборите за Бундестаг през септември). И в трите страни крайнодесни и националистически партии бележат сериозен възход.
 
Макар че увеличава броя на депутатите си от 15 на 19, Вилдерс бе явно недоволен от резултата. "Рюте тепърва ще си има работа с мене", писа той в Туитър след обявяването на екзитполовете. Той предрече, че националистическата и популистка вълна, олицетворявана от него и от други партии в Европа, няма да затихне.
 
Огромен скок бележи партията "Зелени леви", която ще има 16 места, срещу само 4 в предишния парламент. Тя за първи път се превръща в най-голямата лява партия в холандската политика. Нейният харизматичен 30-годишен лидер Йесе Клавер, сравняван с канадския премиер Джъстин Трюдо, проведе мощна кампания. "Това е фантастичен резултат, историческа победа", каза председателката на партията Марьолейн Мейер.