Най-малко 113 души са загинали от свлачище на боклуци в сметище в покрайнините на етиопската столица Адис Абеба. Инцидентът станал преди два дни, като досега се съобщаваше за 48, 60, 82, а сега и за 113 загинали. И тази цифра обаче не е обявена от властите като окончателна, защото продължава изваждането на трупове от свляклата се лавина със смет.

На самото сметище вече са пламнали сблъсъци между роднините на издирвани лица и спасителите. Хората обвиняват властите в бездействие и липса на необходимата помощ. На мястото работят само 2-3 булдозера. Местните жители с подръчни средства се опитват да намерят близките си сред гората от боклуци.

Сметището Коша е съществувало над половин век, но преди години било официално закрито. В съседен район бил открит нов по-голям полигон за отходите на 4-милионната столица, но срещу това протестирали местни фермери. Те блокирали подходите към сметището, като по този начин ограничили количеството изхвърляна смет.

Така преди няколко месеца властите били принудени да отворят старото сметище. Само че на негово място местни бедни жители вече били вдигнали временни постройки за обитаване.

Те започнали да се занимават със сортиране на натрупания с годините боклук, който впоследствие бил предаван за преработка. На практика свлачището от боклуци се стоварило именно върху това нововъзникнало градче, като под слоевете от смет останали цели семейства.

Днес в страната бе обявен тридневен траур. По време на спасителните операции бяха извадени живи 40 души.