Сирия се е превърнала в "килия за изтезания", a конфликтът e "най-страшната катастрофа, предизвикана от човека, от времето на Втората световна война". Това заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн.

"Днес, в известен смисъл, цялата страна се е превърнала в килия за изтезания, място, където цари див ужас и абсолютна несправедливост", каза Хусейн по време на дебати за Сирия в Съвета на ООН по човешките права, цитиран от Франс прес и БТА.

Той припомни, че конфликтът започна с изтезания, когато хора от службите за сигурност бяха задържали и измъчвали група деца в Дераа. Тяхното провинение беше, че са надраскали графити срещу правителството на стената на училище.

Поне 60 000 души са загинали - чрез изтезания или поради ужасните условия в затворите - през последните шест години, според данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека. 

"Дори отчаяните призиви на народа от Алепо миналата година не въздействаха на световните лидери, чието влияние би могло да допринесе за спиране на бойните действия", каза Хусейн.

В доклада на върховния комисариат по правата на човека се посочва, че от началото на годината силите на сирийския режим са извършили нови нападения с отровния газ хлор. Използването на подобни оръжия е военно престъпление и е нарушение на международните договори за забрана на химически оръжия, се казва в доклада.