Съдът на Европейския съюз потвърди правото на работодателите да въвеждат правила, които забраняват носенето на хиджаб (женско мюсюлманско покривало за глава) и други „видими символи от религиозен характер”, се казва в решение, публикувано от институцията, цитирано от БГНЕС.

Правилата за вътрешен ред, забраната да се носят в работните помещения видими символи на политическа, религиозна или идеологическа принадлежност не са пряка дискриминация, посочват магистратите.

Европейският съд, който е със седалище в Люксембург, потвърди, че такива забрани не нарушават правилата на ЕС.  

Припомняме, че в началото на февруари Австрия обяви, че планира да въведе глоба в размер на 150 евро за носене на бурка или никаб на обществени места. Мярката бе подкрепена от външния министър на страната Себастиян Курц, който защити т. нар. принцип на неутралност, който се превърна в един от основните пунктове на новата работна програма на коалиционното правителство в страната. Според този принцип се забранява носенето на бурка или никаб на обществени места, а служителите на изпълнителната власт нямат право да носят видими религиозни символи. За нарушение на разпоредбите, се предвижда солена глоба.

Малко по-късно Турция позволи на жените, служещи като офицери и подофицери в армията, да носят забрадка. Решението се отнася също и за служителките в жандармерията и полицията. Така дамите ще могат, ако искат, да носят хиджаб под униформените си фуражки.