Турският премиер заплаши Холандия със "силен отговор" на "неприемливото" ù отношение към турски министри. "Нашите така наречени европейски приятели, които говорят за демокрация, свобода на словото и човешки права, не издържаха своя изпит", обяви Бинали Йълдъръм, цитиран от АП.

В изявление той призова турските граждани в Европа да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации, както и да гласуват на референдума на 16 април за промяна на конституцията, която би разширила правомощията на президента. "Това ще бъде най-добрият отговор на европейските страни", подчерта турският премиер.

В Ротердам бе обявено извънредно положение след сблъсъците в опита за спиране на протурския протест пред консулството на Турция в града. Напрежение нагнети и забраната на правителството за кацане в страната на самолета с турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу. Той планираше да посети митинга в Ротердам в подкрепа на референдума в Турция.

Междувременно министърът на външните работи на Турция Чаушоглу обеща десетократно отмъщение на нидерланското правителство, предава Anadolu Agency, цитирана от Фокус. "Каквито и стъпки да предприемат, ние ще предприемем десетократно повече действия", каза той.