Турция призова днес България да прекрати мерките за ограничаване на политическите права на малцинствата, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА. Това се случва два дни след като София протестира пред Анкара заради "директна намеса" във вътрешните работи на България. Министерството на външните работи постави остро пред турския посланик у нас Сюлейман Гьокче въпроса за агитацията от страна на турски министър на изселници от България да гласуват за определена политическа партия на парламентарните избори на 26 март.

"Призоваваме Република България да се откаже от практиките, които са насочени към ограничаване на политическите права на малцинствата в страната и по същина противоречат на основаващата се на правила европейска система", заяви говорителят на министерството на външните работи на Турция Хюсеин Мюфтюоглу.

Изявлението идва след въведеното от България ограничение за разкриване на максимум 35 секции в страни извън ЕС, напомня агенцията. Според турското външно министерство мярката цели да се попречи на българските граждани в Турция да гласуват.

Говорителят каза още, че Турция ще "продължи да осигурява най-идеалните условия за всички български граждани", живеещи в Турция, да гласуват на българските избори този месец, посочва Анадолската агенция.

Същевременно Мюфтюоглу отхвърли като безпочвени слухове твърдения на българското външно министерство, че Турция осигурява "финансови стимули" за хората с българско гражданство в Турция.

"Нито пък Турция се меси във вътрешните работи на която и да било държава", добави Мюфтюоглу.