Поредната схема за източване на социални помощи беше разкрита в Германия, а в нея са били въвлечени българи и румънци. Според германските власти, източноевропейците са станали жертва на организирани престъпни структури, пише "Дойче Веле", цитирана от 24 часа.

Във вторник в Рурската област е била проведена мащабна акция срещу криминални структури от Югоизточна Европа, организирали злоупотреби със социални помощи в особено големи размери. В операцията са участвали представители на германското Бюро по труда, на митническите служби и на прокуратурата в Дуисбург, Гелзенкирхен и Дортмунд. В трите града са били претърсени общо 13 сгради, обитавани от българи и румънци, както и 17 помещения на фиктивни работодатели.

Ето как е функционирала измамническата схема: с лъжливи обещания организираните банди целенасочено са привличали българи и румънци в Рурската област, където са им били издавани фиктивни трудови договори като наети на минимално работно време. Срещу завишени наеми източноевропейците са били настанявани в квартири в изключително лошо състояние и са били заставяни да подават молби за социални помощи.

По-голямата част от парите, изплащани от Бюрото по труда, са отивали в джоба на организаторите на схемата. От германските служби уточняват, че става дума за големи суми. За едно семейство с пет деца например помощите бързо може да набъбнат до 4500 евро на месец. Томас Кучати, министър на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия, е обаче категоричен, че не бива да се слагат в общ кюп всички българи и румънци.

Министърът подчертава, че повечето от близо 170-те хиляди граждани на България и Румъния, които живеят в тази германска провинция, са добре интегрирани. Според него само една малка част от тях участват в подобни схеми. Това далеч не е първата измамническа схема с българско участие. През изминалите седмици многократно писахме и за схемата от Бремерхафен, в която са били въвлечени близо 1000 българи - предимно от Варна.

Впрочем, тези дни стана ясно, че германската полиция си има кодово название за потенциални извършители на престъпления от Румъния и България - става дума за съкращението "рубу", съставено от първите букви в имената на двете страни - "Rumanien" и "Bulgarien". Но тъй като в измамническите схеми от Бремерхафен и Рурската област българите и румънците са по-скоро жертви, отколкото извършители, съкращението "рубу" едва ли е влязло в употреба.