Валентина Терешкова, която е първата жена космонавт, навършва 80-годишен юбилей, предаде ТАСС, цитирана от БТА. В нейна чест в долната камара на руския парламент ще бъде открита изложба с експонати, посветена на полета й на 16 юни 1963 г. и на изследването на космоса от СССР.

На експозицията "Чайка. Първият полет" ще бъдат представени предмети, изпратени в космоса през 1963 г., заедно с Валентина Терешкова - катапултна седалка от серията "Восток" с тегло 400 килограма, скафандър от серията "СК-2", а също и вентилационния костюм на Терешкова със син цвят и тегло 40 килограма, на лявото рамо на който е пришита птица.

Ще бъдат изложени още копие от корабния дневник на космическия кораб "Восток-6", медал и емблема на първата жена космонавт.

Сред експонатите ще бъдат и предмети от началото на космическата ера на руската и световната астронавтика - съветската сонда "Луна-9", която първа извършва меко кацане на Луната.

Посетителите ще могат да видят и първият безпилотен космически кораб, успял да кацне на повърхността на Луната и да вземе проби от нея "Луна-16", макет на първия спътник на Земята, макет на ракетата-носител "Восток" и ракетния двигател "РД-107".

Юбилеят на първата жена космонавт беше почетен в страни като Чехия, Италия, Виетнам. 

По случай годишнината си Валентина Терешкова получи поздравления от президента на Русия Владимир Путин, министър-председателя Дмитрий Медведев, президента на Беларус Александър Лукашенко.

Резултат с изображение за Валентина Терешкова