Северна Корея постепенно разрешава на все повече жители на страната да имат смартфон. Това обаче далеч не означава, че те могат да го използват свободно. Напротив, телефоните се следят изкъсо, съобщава агенция Reuters.

Данните са от доклад на американското правителство, който беше разгласен тази седмица. В него се казва, че Пхенян позволява на повече хора да използват както мобилни телефони, така и интернет. Страната има собствен интернет, който е изолиран от световния и е строго контролиран. Разработила е и своя операционна система, Red Star.

Достъпът до технологии дава повече възможности на жителите на страната да гледат филми и музика от други държави. За целта те разчитат най-вече на съдържанието, което се показва по южнокорейски телевизии. Хората са създали реални социални мрежи, в които си споделят файлове един на друг чрез USB памети и др.

Властите искат да пресекат именно тази дейност. Те са въвели задължителен софтуер, който трябва да се инсталира на всеки мобилен телефон и компютър. Той разпознава мултимедийните файлове, които не са одобрени от правителството и ги изтрива. Освен това може да сканира текстови документи за думи и фрази, които са забранени от режима и също ги изтрива.

В доклада пише още, че гласовите разговори и мобилният трафик са под постоянен контрол на поне 8 министерства и организации между управляващата партия, армията и изпълнителната власт, включително тайната полиция на Северна Корея.

Докладът е базиран главно на разкази на хора, които са успели да избягат от Северна Корея. Те казват още, че притежателите на смартфони често получават пропаганда чрез текстови съобщения и новини за последните прояви на лидера на страната. Самата полиция пък провежда проверки на всеки желаещ да си купи мобилен телефон, преди да му даде разрешение да го направи. Докладът посочва още, че много от хората, които живеят близо до границата с Китай използват евтини мобилни телефони с китайските оператори, за да заобикалят забраните в Северна корея.