Учени от университета в Тренто предлагат пациенти с ракови заболявания да бъдат въведени в изкуствено вцепенение, напомнящо сън, за лекуване на туморите им, съобщава Лента, цитирана от БТА. 

 

По този начин се спира растежът на злокачествените образувания, а здравите клетки стават по-устойчиви на радиация. Опитите с мишки успяха да констатират, че раковите клетки при хибернация прекратяват деленето си.

Същевременно здравите клетки повишават своята устойчивост под въздействието на радиацията. И единият, и другият процес ще са крайно полезни при лечението на раково болните, дори с метастази. Когато те успеят да се разпрострат по целия организъм, лекарите са неспособни да отделят новите тумори.

Радиотерапия е невъзможно да се приложи, тъй като нужното излъчване сериозно би повредило здравите клетки, близки до метастазите. Но ако пациентът е в "хибернация", хирурзите биха имали достатъчно време за отделянето на всички тумори. Радиотерапията също би имала по-добър ефект за сметка на максимално допустимите дози радиация.

При опити с животни те били докарани до сънно вцепенение, което не е било свойствено за тях. Това е било постигнато при мишки след охлаждане на тялото им. А е известно, че те не изпадат в зимен сън. Медиците се надяват, че в близко бъдеще до подобни състояния ще могат да бъдат докарвани и хората, при което борбата с рака ще бъде много по-лесна.