При верижната катастрофа в Унгария е загинала българска гражданка и са пострадали 12 наши сънародници, които са настанени в местни болници, съобщи българското Министерство на външните рабити в сряда.

Четирима от ранените са в критично състояние.

Посолството на България в Будапеща е в постоянен контакт с болниците и местната полиция и следи за състоянието на пострадалите. Българският консул в Унгария ще окаже необходимото съдействие на място, се посочва съобщението.

В катастрофата, която е станала тази сутрин в 7,30 часа на 1 км от граничния пункт Надлак на магистрала М43, са участвали и два български микробуса.

Петима души са загинали, а 12 са ранени при пътно-транспортно произшествие на територията на Унгария, близо до границата с Румъния при ГКПП Нъдлак, съобщи по-рано агенция Аджерпрес.

Шестнайсет превозни средства са катастрофирали в условия на гъста мъгла, сред които регистриран в Румъния автобус на компания "Евролайнс", пътуващ от Хамбург към Букурещ.

Според предварителна информация, мнозинството от пътниците в румънския автобус са български граждани, но се очакват допълнителни данни, съобщи румънският държавен секретар от министерството на вътрешните работи Раед Арафат, цитиран от Аджерпрес.

Катастрофата е станала заради два микробуса, които били спрели без сигнализация в дясната лента в условията на гъста мъгла, се посочва в съобщението на румънската агенция, от което не става ясно дали това са същите два микробуса, за които съобщава българското външно министерство.

Министерството на външните работи на Румъния съобщи, че сред загиналите има един румънски гражданин, а други шестима румънци са ранени.

Мениджърът на Окръжната служба за спешна помощ в румънския град Арад, близо до границата с Унгария, д-р Равека Никоара заяви пред Аджерпрес, че според информацията от унгарските им колеги всички пътници на румънския автобус са невредими. Според информацията в автобуса са пътували 25 румънски граждани.