Управляващата коалиция в Германия ще обяви за невалидни вече сключените бракове с деца под 16 години и ще забрани бракосъчетанията с лица между 16 и 18 години, които досега бяха разрешени при съгласието на родителите и на съда.

Правосъдният министър Хайко Маас предложи новия закон заради стотиците случаи на търсещи убежище непълнолетни момичета, които при пристигането си вече са омъжени за пълнолетни съпрузи. До края на април миналата година провинция Бавария е регистрирала 161 случаи на омъжени момиченца под 16-годишна възраст и 550 омъжени момичета на възраст между 16 и 18 години, пише електронното издание The Local, цитирано от Дневник. Проектозаконът трябва да бъде одобрен от канцлера Ангела Меркел, а после гласуван в Бундестага.

В световен мащаб на всеки седем секунди едно момиче под 15-годишна възраст е принудено да се омъжи, алармира хуманитарната организация "Спасете децата". Всяка година 15 млн. момичета се омъжват преди да навършат 18 г. В развиващите се страни това е едно момиче на всеки три. Около 700 млн. жени и момичета в цял свят са сключили брак преди да навършат 18 години.

Според прогноза на ООН до 2050 г. около 1.2 млрд. непълнолетни може да бъдат принудени да се омъжат, като сред основните причини за това са бедността и кризите.

Живеещите в конфликтни зони деца са в най-голяма опасност – много от семействата им ги омъжват рано с надеждата, че така ще са в безопасност. Международната организация "СОС Детски селища" предупреди миналия май, че все повече деца-бежанци биват принудени да се омъжат против волята си, като особено уязвими са сирийчетата.

Бедността също е фактор – в Нигерия 40% от най-бедните момичета встъпват в брак преди 15 г., на фона на 3% от най-богатите.

Най-високият брой омъжени непълнолетни е регистриран в Индия – 24.6 млн. Страните с най-ниска възраст на децата булки са Афганистан, Йемен, Индия и Сомалия.

В доклада се споменават и западни страни като САЩ и Великобритания, където е висок броят на момичетата, които забременяват в юношеска възраст, а Германия е определена като страна, в която детските бракове са "сравнително чести".

По данни на "Евростат", през 2015 г. общо 88 300 непълнолетни чужденци са подали молби за закрила в страните от ЕС. Със засилването на бежанската криза през последните няколко години, броят им се увеличава драстично.