Висшият съд в Ислабамад забрани да се чества празникът Свети Валентин на територията на Пакистан, съобщи в. "Дон", цитиран от ТАСС. Решението е взето след разглеждане на иск на гражданина Абдул Вахид, в който той заявява, че празнуването на Деня на влюбените "противоречи на ислямското вероучение и поради това трябва да бъде незабавно забранено".

Съдът забранява провеждането на всякакви свързани с празника публични мероприятия. На местните медии е наредено да спрат да отразяват събития от този род, както и всякакви насрочени във връзка с празника рекламни акции и кампании.

Миналата година призив към пакистанците да не честват Свети Валентин отправи лично президентът Мамнун Хусейн. Той заяви, че смисълът на този празник не съответства на мюсюлманските традиции и призова сънародниците си "да се придържат към националната си и религиозна идентичност".

Забраната да се празнува Денят на влюбените обаче не попречи на цветарите в Исламабад съществено да повишат цените си още няколко дни преди празника, отбелязва ТАСС.