Напрежението между президента на САЩ Доналд Тръмп и иранския му колега Хасан Рохани се засилва. Тръмп предупреди Рохани, че е по-добре да внимава какви изказвания прави. Той каза това в отговор на въпрос за изявление, направено няколко часа по-рано от президента на САЩ, информира ТАСС.

"На иранския народ трябва да се говори с уважение. Който използва езика на заплахата, иранският народ ще го накара да съжалява", заяви Рохани на честванията на 38-годишнината от ислямската революция от 1979 г. пред стотици хиляди души в Техеран.

На 2 февруари Тръмп отправи предупреждение към Иран след обвинения, че Техеран е нарушил ядреното си споразумение със Запада, като е извършил пробно изстрелване на балистична ракета. Неотдавна САЩ наложиха нови санкции на Иран заради ракетния тест.

Тръмп и редица представители на близкото му обкръжение са критично настроени към сключеното през 2015 г. ядрено споразумение между Иран и шестте големи сили (САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия), което ограничава иранската ядрена програма в замяна на частична отмяна на международните санкции.

Белият дом съобщи, че Тръмп е обсъдил през последните дни "иранската заплаха и злонамерената дейност на Иран в Близкия изток" в телефонни разговори с премиера на Ирак Хайдер ал Абади и емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах.