"Grexit-ът никога не спи". Това е казал виден европейски политик на разтревожен гръцки събеседник, поискал да узнае какво мислят в еврозоната за неговата страна, пише в. "Вима".

Изданието подема тази позабравена от известно време тема, като подчертава, че за излизане на Гърция от еврозоната се е заговорило, след като призракът на драхмата миналата седмица отново се събудил заради изявления на депутати от управляващата партия СИРИЗА.

В публикацията се твърди, че за връщане на Гърция към драхмата са се изказвали не само парламентарният представител на СИРИЗА Никос Ксидакис, но и вътре в самата левица.

Смята се, че една част от нея и най-вече онези, останали във формацията от някогашното обкръжение на Панайотис Лафазанис (отцепил се от СИРИЗА и създал партията Народно единство), не преставали да флиртуват с драхмата, като представяли някакъв носталгичен вариант за връщане на страната към някогашната национална валута.

Един от тези привърженици Йоргос Кирицис дори посочил централната банка като виновник за вероятността Гърция да напусне еврозоната и да се върне към драхмата. Той казал, че банката трябва да има план за това.

"Връщане към драхмата не е нито романтично, нито носталгично, тъй като това би било катастрофално", пише вестникът, изтъквайки, че най-силни пропагандатори били онези гръцки предприемачи, изнесли авоарите си в чужбина и сега оказвали натиск за това.

В. "Вима" твърди, че премиерът Ципрас продължавал да разиграва коза с драхмата, като ги използвал ту за отклоняване на вниманието от дневния ред на договаряните от него траншове за страната, ту като примамка за евроскептиците в неговия електорат.

Те съставляват около 30 на сто от неговите избиратели и желаят Гърция да се завърне към националната си валута. Играта обаче може да стане опасна, защото има седем политически партии, сред които Златна зора и Народно единство, чийто основен лозунг е драхмата, пише вестникът.

Десните и центристки опозиционни партии възприемат появилия се дебат за връщане към драхмата като едно от алтернативните решения, до които правителството на Ципрас би могло до прибегне.

Социалистите от ПАСОК обвиняват премиера за това, че играел "играта на (германския финансов министър Волфганг) Шойбле за Grexit". Проевропейската "Потами" ("Реката") призова правителството да ускори и да доведе до край договарянето с кредиторите.

Дебатът за връщане към драхмата обаче излезе извън границите на Гърция. "Кошмарът от Grexit се завръща", писа германският "Ханделсблат" и допълни, че "планът Ципрас за излизане на финансовите пазари още тази година изглежда по-скоро нереалистичен".

"За някои членове на неговия кабинет кошмарът от завръщане към драхмата наподобява дори "блян за живот", посочва "Вима".