САЩ може да отрежат наполовина приема на легални мигранти с т.нар. Зелена карта от 1 милион на 500 000. Предложение с това изменение е внесено за гласуване в Сената от двама сенатори от Републиканската партия - Том Котън и Дейвид Пърдю, съобщава "Новини Лондон".

Законопроектът предвижда намаляване на законната имиграция с 40% през първата година и с 50% за период от 10 години. Целта е да се ограничи влизането в страната на мигранти без специални умения и да се намали ефектът, който законната имиграция играе върху работата на американците, обясняват вносителите му.

Ще се сложи край на преференциите при издаване на зелени карти на възрастни родители, братя и сестри или деца на американски граждани. Те ще се запазят само за съпрузи и непълнолетни деца.

Новото законодателство също така ще премахне разнообразието при лотарията, която в момента разпределя 50,000 визи за жителите на страните, които не изпращат значителен брой имигранти в САЩ и ще ограничи броя на бежанците, на които се предлага постоянно пребиваване в страната, на 50 000 годишно.

Според оценки, представени от сенатор Котън, проектът ще намали общата имиграция до 539 958 души годишно за едно десетилетие, почти половината на общия брой приети през 2015 г. хора - 1 051 031 на брой, пише ПИК. Множество политици веднага реагираха остро срещу предложението. Според сенатор Джейн Шийен, избрана от Демократическата партия от Ню Хемпшир, този закон "изпраща ужасно послание към останалата част на света и е безспорно убиец на работни места".

От Белия дом все още не са коментирали законопроекта, но сенатор Котън заявил пред репортери, че го е обсъждал с президента Тръмп като концепция и че президентът "категорично подкрепя идеята системата за легална имиграция да се превърне в система, основаваща се на качеството".