Македония да се подели между България и Косово. Това предложи американският конгресмен Дейна Рорбакър. По думите му проектът за създаване на македонска държава се е провалил и сега е моментът съставните ѝ части да се върнат на съседните ѝ държави.

Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството си във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорбакър.

В интервю за албанската телевизия Визион Плус Рорбакър заяви, че създаването на македонска държава е провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косоварите и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани. Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи".

На въпрос дали администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя идеята на Рорбакър, той отговори, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания идните месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяна на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите”.

В интервюто конгресменът казва също така, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите въпреки индикациите, че то съществува.

Междувременно Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството на страната във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорбакър в интервюто му.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога в Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", заяви македонското външно министерство.