Премиерът на белгийския автономен район Валония се обяви за излизане на България от ЕС, съобщава френският вестник „Монд”. Пол Маниет смята, че Полша, Унгария, Румъния и България трябва да последват Великобритания и също да напуснат общността.

Белгийският политик заяви, че след Брекзит е "желателно" да последват "Полекзит, Унгрекзит, Румекзит и Булекзит".

Френският всекидневник припомня, че валонският премиер Пол Маниет се прочу с позицията си срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада. В крайна сметка документът бе подписан, след като обаче неговият регион настоя да бъде предоговорен.

Пред вестник „Еко" Пол Маниет посочва, че се надява на "твърди, но балансирани" преговори с Великобритания, които да стимулират страни от Централна и Източна Европа, а може би също Дания и Швеция, потенциално склонни да преговарят за търговски споразумения и партньорства, а в крайна сметка и за излизане от ЕС.

Пол Маниет не е първият белгийски политик, който се изказва критично за членството ни в ЕС. Преди дни премиерът на страната Шарл Мишел се обяви за ЕС "на две скорости", в който ядрото трябва да са държавите от еврозоната, а всички останали, сред които и България, да са периферия.