След съдебно решение американското правителство отмени забраната за влизане в САЩ на гражданите на няколко държави с население, изповядващо предимно исляма, наложена със заповед на президента  Доналд Тръмп само преди седмица.

„Прекратяваме отнемането на визи”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ. „Хората с визи вече могат да пътуват свободно”.

От американския Департамент за вътрешна сигурност заявиха, че проверките на пътниците ще се извършват в съответствие със стандартната политика и процедура, но от министерството на правосъдието обявиха, че са решени да обжалват решението на съда във възможно най-кратки срокове.

Самият Доналд Тръмп също реагира на съдебното решение, както обикновено с пост в „Туитър”: „Становището на този така наречен съдия, който по същество отдалечава правораздаването от нашата страна, е нелепо и ще бъде анулирано!”

Делото срещу забраната беше заведено от прокуратурата на щата Вашингтон, а решението за отмяната беше взето от федерален съдия Джеймс Робарт.

На 27 януари Тръмп подписа заповед, с която забрани за 90 дни достъпа до САЩ на граждани на Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен.

Последва вълна от протести в цял свят. ООН обяви, че решението на американския президент противоречи на международното право. Главният прокурор на САЩ беше уволнена, след като заяви, че забраната е незаконна и няма да се съобрази с нея.

А щатите Минесота, Виржиния, Вашингтон и Ню Йорк заведоха дела срещу заповедта на Тръмп. В резултат, издигнатият по време на администрацията на Буш през 2003 г., съдия Робарт се произнесе, че президентската заповед нарушава свободата на религията, защитена от конституцията на САЩ.