Правителството на Великобритания не може да започне преговори за излизане от ЕС, без преди това да се е произнесъл по въпроса и парламентът. Това постанови Върховният съд на Великобритания, който разгледа като втора инстанция решението на Висшия съд в Лондон, предаде БТВ. То беше в същия дух и доведе до обжалване от страна на правителството.

През юни британците гласуваха на референдум по въпроса. Тогава почти 52% от тях избраха страната им да напусне съюза.

Преди седмица премиерът Тереза Мей обяви курс към „твърд брекзит”, който означава, че Великобритания трябва да напусне и общия пазар на ЕС.

В едночасова реч тя обяви план от 12 точки за напускане на съюза.

Процедурата по излизане вероятно ще продължи около две години, а раздялата между ЕС и Великобритания ще стане факт след дълги преговори по огромен брой въпроси.

Възможността държава членка да напусне съюза е допусната от чл. 50 на Лисабонския доворо, но до момента никога не е била използвана. Преди дебатите във Великобритания сега трябва да се проведат консултации и с регионалните парламенти на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс.

Решението на Върховния съд може да промени плановете на премиера Тереза Мей, която искаше преговорите за излизане да започнат до края на март.