Конгресменът от Канзас Майк Помпейо стана директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. Това стана след като Сената одобри неговата номинация и въпреки безпокойството на някои законодатели, че той може да разшири следенето или да позволи използване на специални техники при разпит, които според мнозина са равносилни на мъчения.

Номинацията на Помпейо бе одобрена с 66 гласа „за” при 32 против. След одобрението на Сената той положи клетва пред вицепрезидента Майк Пенс, предаде Ройтерс, цитирана от Би Ти Ви. Помпейо застава начело на ЦРУ в критичен момент за националната сигурност на САЩ, когато разузнаването – традиционно смятано за надпартийно, се озова в центъра на прожекторите на политическата арена. Президентът Доналд Тръмп се изказа критично за изводите на разузнаването, че Русия се е намесила в президентските избори, за да му помогне да победи Хилари Клинтън.

По време на изслушванията в сенатския комитет по разузнаването Помпейо заяви, че Русия агресивно възстановява позициите си в света, обвини я, че е нахлула и окупирала украинска територия и че не помага за разгрома на „Ислямска държава”.