Хиляди хора от десетки европейски градове протестират срещу встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп. Сред тях са граждани на Лондон, Париж, Берлин, Будапеща, Амстердам, Прага, Рим, Барселона, Женева и други. Солидарност проявиха и граждани и извън Европа в Йоханесбург, Сидни, Мелбърн, Уелингтън и Окланд.

В Лондон демонстрантите са предимно дами, поддържащи организирания във Вашингтон и други американски градове "Женски марш". Така нежната половинка показва недоволство от сексисткото поведение на бизнесмена.

Мъже и деца също маршируваха пред посолството на САЩ до площад "Трафалгар", развявайки плакати с искане за равенство между половете. Към тях се присъедини и кметът на британската столица Садик Хан.

В Париж най-малко 2000 души се събраха близо до Айфеловата кула и вдигнаха плакати с надписи "Свобода, равенство, сестринство", позовавайки се на националния девиз на Франция.

"Аз съм тук за жените и за всички малцинства, защото Тръмп е заплаха за цялото човечество", заяви американката Кендра Уерджин.

В Барселона, Рим, Амстердам и Женева протестиращите също бяха разгневени от пренебрежението на Тръмп към жените. Сред плакатите, които бяха издигнати в холандската столица, беше и такъв, който гласеше: "Направете Америка нормална отново".

В Берлин стотици излязоха пред посолството на САЩ, скандирайки проимигрантски лозунги. "Не на омразата и страха, имигрантите са добре дошли тук," заявиха те.

Няколко хиляди души се събраха и в центъра на ирландската столица Дъблин в знак на протест срещу встъпилия вчера в длъжност нов президент на САЩ Доналд Тръмп. Демонстрантите скандираха лозунги в подкрепа на либералните ценности и правата на малцинствата, предаде ТАСС.

Хиляди демонстрираха и в центъра на Стокхолм в подкрепа на човешките права и на жените в частност. Проявата бе в знак на солидарност с "женския марш" във Вашингтон срещу Доналд Тръмп, предаде ДПА.

На митинга в шведската столица речи произнесоха представители на женски и феминистки групи, на "Амнести интернешънъл" и "Грийнпийс", на групи за правата на сексуалните малцинства и на политически партии. След това протестиращите отидоха до посолството на САЩ, където издигаха транспаранти с надписи като: "Долу малките ръце от ядрените оръжия" и "Любовта, а не омразата правят Америка велика".

Подобни протести се състояха днес в столиците на Норвегия, Финландия и Дания, допълни ДПА.

В Будапеща 400 души се събраха в знак на солидарност с демонстрантите във Вашингтон. Протестиращи излязоха и по улиците в гръцката столица Атина.