Космическата сонда „New Horizons“, която премина край Плутон през юли 2015 г., е направила снимки, на които се виждат гигантски ледени кули около планетата, съобщава БГНЕС.

 

Замръзналите пилони се извисяват на до 500 метра в небето, твърдят експерти от НАСА.

Обектите, наречени „пенитентес“, могат да бъдат открити при голяма надморска височина и на Земята, но те достигат едва до 1 метър.

За първи път учените откриват пенитентес извън нашата планета. Дори екипът на НАСА първоначално нарича кулите „сложни, но озадачаващи модели на синьо-сиви хребети с червеникав материал между тях".

Канадски учени с ръководител Джон Мурс от университета „Йорк“ се опитват да разберат как и защо тези формации са се появили само на нашата страна и на Плутон.

В случая на Плутон, където е много по-студено, отколкото при нас, образуванията са резултат от ерозия на ледените късове. Там обаче снегът не се топи във вода, а от твърдо състояние преминава директно в пара. В науката този процес се нарича сублимация.

На гладка снежна повърхност се образуват неравности, а концентрираната върху тях слънчева светлина ускорява процеса на формирането на пенитентес.

Учените подозират, че такава красота може би се срещна и на Европа – един от спътниците на Юпитер.