Номинираният от Доналд Тръмп за шеф на Пентагона - генерал Джеймс Матис, отново разкритикува силно руския президент. Според Матис, Владимир Путин се опитва да всее разкол между страните oт НАТО, а световният ред се сблъсква с най-голямата заплаха от студената война насам в лицето на Русия, Китай и терористите.

Изказването на Матис се явява противовес на стремежа на новия президент САЩ да се сближат с Москва. Той обеща да работи за укрепване на единството в НАТО, за подкрепа на балтийските държави, заплашени от Русия, и за целостта на Украйна. На сенатско изслушване за утвърждаването му на поста Матис каза, че САЩ трябва да са готови за конфронтация с Русия.

“Когато установим области, в които не можем да си сътрудничим, трябва да се конфронтираме с поведението на Москва и да се защитаваме, ако тя действа обратно на нашите интереси.”

За да оглави Пентагона, Джеймс Матис трябва да е напуснал армията 7 г. по-рано, а той го е направил през 2013 г. Сенатът му разчисти пътя, като измени това правило с 81 срещу 17 гласа.

И кандидатът за шеф на ЦРУ посочи Русия сред главните заплахи за САЩ. Отклонявайки се от виждането на Тръмп за затопляне с Кремъл, Майк Помпейо заяви, че Русия се налага агресивно по света, като нахлува и окупира Украйна, заплашва Европа и не прави почти нищо, за да унищожи “Ислямска държава”.