Терористът от „Рейна“ е жив, Абдулгадир Машарипов (Abdulgadir Masharipov) е избягал със сина си. Това става ясно от публикации в турските медии. Узбекът, който уби 39 души и рани 71 празнуващи в новогодишната нощ на най-известния клуб край Босфора, взел със себе си 4-годишното момче и избягал.

Дни след нападението в жилище в истанбулския квартал „Малтепе“ бе задържана съпругата на терориста, който в „Ислямска държава“ бил наричан Абу Мюслим Хоросани. С нея било само малкото от двете деца на семейството – момиченце на година и половина, пише 24rodopi.com. Терористът докарал семейството си от град Коня в Истанбул през декември и ги настанил в къща в „Башакшехир“, пише „Хюриет“.

Когато във вечерните часове на 31 декември излизал от квартирата, Абдулгадир казал на жена си, че не съжалява за нито един миг в който са били заедно. Това се прави на сбогуване. На следващия ден той отново се появил в жилището и взел момчето. Той все още е неоткриваем.

Бягството с детето отхвърля версията, че терористът е бил убит от тези, които стоят зад него. Турското правителството дори обвини „чужда разузнавателна служба“.

Днес се смята, че за бягството на терориста са помогнали „клетки“ на „Ислямска държава“ в Истанбул. Той отсядал в наети от тях жилища.