Лоша новина за шведите, които искат да работят шест часа на ден: разходите от тази инициатива надхвърлят ползите, пише Daily Tegraph.

Това показват предварителните резултати от двегодишен експеримент в шведския град Гьотеборг, където се намира концернът Volvo.

Там работният ден беше скъсен до шест часа за 68 медицински сестри в старчески дом в Свартедален, които запазили заплатата си при 8-часов работен ден. За да покрият съкращаването на работните часове, градските власти трябвало да наемат 17 допълнителни служители при разходи от около 12 млн. крони (1.18 млн. евро) за срока на проекта.

Изследването показало, че служителките в старческия дом се чувствали по-здрави, което намалило отсъствието им от работа заради заболяване, и се грижели по-добре за пациентите. Но градските власти няма да направят плана постоянен.

„Той е свързан с по-високи разходи. Твърде скъпо е да въведем общо намаляване на работните часове в разумна времева рамка“, категоричен е Даниел Бермар, отговарящ в общината за грижите за възрастното население.

Гьотеборг е поредният град в Швеция, който опитва въвеждането на съкратено работно време. Той беше следен внимателно от целия свят, като трудови активисти смятаха прогресивните шведи за модел при намаляването на работните часове.

Във Франция също се води дебат за работното време, като консервативният кандидат за президент Франсоа Фийон обеща да отмени 35-часовата работна седмица, която според него е навредила много на страната.

Макар историческите данни да показват, че продължителността на средния работен ден в Швеция е намаляла в последния един век, в момента няма планове за въвеждането на 6-часови работни дни на национално равнище.

Все пак наемането на още хора от общината е помогнало на шведското правителство да ограничи разходите си за обезщетения при безработица с 4.7 млн. крони в първите 18 месеца от експеримента, показва предварителен доклад.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg