Минималната работна заплата в Румъния ще достигне 1450 леи, което е равно на почти 630 лв. За сравнение у нас повишението на минималната работна заплата е с 40 лв. до ниво 460 лв. Промяната в Румъния ще се реализира след встъпването в длъжност на новото правителство на номинирания за премиер Сорин Гриндяну, съобщи сайтът “Румъния Инсайдър”.

“Минималната заплата ще бъде увеличена на 1450 леи (627 лв.), но от 1 февруари 2017 г.”, заяви на 31 декември лидерът на спечелилата изборите с над 46% Социалдемократическа партия Ливиу Драгня. Това ще бъде увеличение от 16% спрямо сегашното ниво от 1250 леи (541 лв.). По-рано бе съобщено, че минималната заплата скача от 1 януари. Говорител на сегашния кабинет на премиера Дачиан Чолош обаче обяви, че минималните възнаграждения няма да се вдигат от отиващото си правителство. “Това ще е работа на следващия кабинет”, каза той.

Новото правителство бе представено във вторник и ще бъде гласувано от парламента в сряда, пише 24 часа. Бившата кметица на Крайова Лия Олгута Василеску е предложена за министър на труда. От нея се очаква да осъществи широко коментираното вдигане на минималната заплата, както и да увеличи значително заплатите на държавните служители и пенсиите. За тази година е планирано увеличение на заплатите в бюджетния сектор средно с 10%. В Румъния ще бъде понижен и ДДС от 20 на 19%.

Очаква се до края на 2017 г. да има ново увеличение, което да вдигне минималната работна заплата в Румъния до близо 800 лв.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg