Масови безредици избухнаха в град Елк, Полша, след като тунизиец уби местен младеж. Стотици изпочупиха ресторант в града, в който работел заподозреният за престъплението.

Всичко започва в новогодишната нощ. 21-годишният поляк Даниел и негов приятел влезли в ресторант „Принс кебап” и взели две бутилки алкохол, без да ги платят. Готвачът – 26-годишен тунизиец, ги подгонил, сбили се отвън пред ресторанта и чужденецът наръгал с ножа си едно от момчетата. Приятелят му хвърлил няколко бомбички по заведението, а след това избягал.

Така в първия ден на новата година, хора от 60-хилядния град и близките села започнаха да се събират пред ресторанта, за да протестират, като палят свещи в памет на загиналия поляк.

В един момент обаче, някой започнал да хвърля запалителни бомбички и камъни, счупил прозорците на ресторанта. Крещели и антиимигрантски лозунги. Пристигналата жандармерията също била атакувана с камъни.

Полицаите обаче обградили мястото и не допуснали множеството до ресторанта. Двама полицаи са пострадали леко.

рестувани са общо 28 души на възраст между 17 и 50 години и са обвинени в нарушаване на обществения ред и унищожаване на чужда собственост. Голяма част от задържаните били под въздействието на алкохол.

И в понеделник цял ден жандармерията охраняваше ресторанта, мобилизирани бяха допълнителни подкрепления от съседния на Елк град.

Тунизийският готвач може да бъде осъден на доживотен затвор, ако бъде признат за виновен в убийство.

 TrafficNews.bg