Пилот на А320, който се разби във вторник във френските Алпи, е предал на авиодиспечерите сигнал за бедствие, но не е събщил какъв е проблемът, твърди The Guardian. Тази версия се различава от неофициалната информация, която излезе снощи след разчитането на аудиофайл от намерената черна кутия. Записът в него сочи, в разговорите, които водят пилотите преди началото на аварийното снижение са напълно нормални.

Британският вестникс The Guardian обаче пише, че командирът на А320 се е свързал с авидиспечерите, когато самолетът е прелитал над Марсилия и е подал международния сигнал за бедствия - mayday, mayday, mayday. В момента, когато е постъпило това съобщение обаче, самолетът вече бил на опасно ниска височина и свръзката пропаднала. 

Германски граждани са близо половината от жертвите на самолетната катастрофа на „Джърмънуингс“ във Франция, но гражданството на няколко от загиналите все още не е установено. Това заявява министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер пред вестник Ruhr Nachrichten. 

По думите му, основното препятствие пред определянето на гражданството на жертвите е фактът, че при полети в рамките на Шенгенската зона паспортите на пътниците не се проверяват. 

Министърът отбеляза още, че трагедията завинаги ще остане в паметта на град Халтерн ам Зее, в провинция Северен Рен-Вестфалия. Сред жертвите са ученици в една от местните гимназии. „Преди всичко, това ще остави ужасен отпечатък в живота на техните роднини и съученици. Споменът за тази трагедия и децата, която тя отне, ще живее с тях вечно“, каза Щайнмайер.

TrafficNews.bg