Двама високопоставени ръководители в украинската държавна администрация бяха арестувани тази сутрин на заседание на правителството, което се предаваше на живо от телевизионните камери.

Това са ръководителят на Държавната служба за извънредни ситуации Сергей Бочковски и неговият заместник Василий Стоецки. Те бяха отведени с белезници по част от разследване за злоупотреби при държавни поръчки и участие в корупционни схеми в службата.

"Току-що бях информиран от вътрешния министър за престъпления, извършени от висшето ръководство на службата за извънредни ситуации. Ще помоля министърът да даде информация", заяви в началото премиерът Арсений Яценюк.

След това Арсен Аваков разказа, че става дума за схема за държавни поръчки, извършвани през частна компания, която е превеждала парите на офшорно дружество, регистрирано на остров Джърси. "След това друга компания, принадлежаща на Стоецки и Бочковски, получава средствата и ги разпределя по банкови сметки, включително в Кипър", допълни той и показа кредитни карти, за които твърди, че са по въпросните сметки.



Аваков каза още, че арестите, направени, след като на заподозрените бяха прочетени обвиненията и правата им, не са спектакъл за пред камерите. Двамата служители са обвинени по чл. 208 от Наказателния кодекс на Украйна - "незаконно откриване или използване извън територията на Украйна на валутни сметки".

Водещият следовател каза, че наказателното производство е било започнато по сигнали на народни представители. По думите му са закупувани гориво-смазочни материали на завишени цени от компаниите "Юкойл", "Альянс" и др., а кандидатите в търговете, предлагащи по-ниски цени, не са били допускани, съобщава dnevnik.bg

Вътрешният министър поиска да бъдат уволнени двамата задържани, както и всички областни ръководители на службата, защото били причастни към схемата.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК! 

TrafficNews.bg