Бившият гръцки финансов министър Георгиос Папаконстантину получи условна присъда от една година затвор и парична глоба в размер на 30 хиляди евро за това, че е фалшифицирал документ, като е махнал имената на свои роднини от прословутия "списък Лагард", засягащ гърци с банкови сметки в Женева, съобщават гръцките медии.

53-годишният Папаконстантину е могъл да получи между десет години и доживотен затвор по обвиненията в углавно престъпление, но съдът го е признал за виновен за подправяне на документа, като е намалил обвинението до дребно престъпление.

Папаконстантину беше обвинен, че е премахнал имената на трима свои роднини от списък на гърци, които имат сметки в банка Ейч Ес Би Си в Женева.

"Списъкът Лагард", който Атина получи от Париж през 2010 година, шокира гърците, недоволни от провала на няколко последователни правителства да накажат включените в него лица, докато в същото време намаляват плащанията към всички останали.

Укриването на данъци е значителен проблем в Гърция и според мнозина е сред основните причини за тежката дългова криза в страната.

Папаконстантину беше изгонен от партията си ПАСОК, след като се установи, че е премахнал имената на трима свои роднини от списъка. По-късно депутатите гласуваха в подкрепа на повдигането на обвинения срещу министъра.

Бившият гръцки министър бе съден от специален съдебен състав. През 1991 г. такъв състав разглеждаше и обвиненията срещу тогавашния премиер Андреас Папандреу за участие в икономически и политически скандал.

TrafficNews.bg