Турски съд глоби двама водещи карикатуристи, след като ги осъди за обиди към президента Реджеп Ердоган в карикатура, визираща все по-тежката среда за журналистите в страната.

Вчера Озер Айдоган и Бахадир Барутер от сатиричния седмичник "Пингвин" първоначално бяха осъдени на по 11 месеца затвор от криминален съд в Истанбул. Но съдиите замениха затвора с глоба от 7000 лири (2700 долара) за всеки и мъжете не са задържани, съобщи в. "Хюриет".

Двамата не са присъствали на изслушването. Въпросната карикатура в брой от август 2014 година показва двама граждански служители в костюми пред портите на новия президентски дворец, които посрещат Ердоган след избирането му за президент същия месец.

Един от мъжете прави неприличен жест, докато се ръкува с него. Ердоган отговаря: "Можеше да има по-топло посрещане, да бяхте пожертвали журналист!", което визира ислямската традиция за животинско жертвоприношение за отбелязване на важни събития.

Напоследък правителството засили арестите на хора, обвинени за директни обиди срещу Ердоган, и започна криминални разследвания срещу множество турци.

Студенти, журналисти и дори бивша Мис Турция в момента са изправени пред съда, за обиди в социалните медии.

Ердоган, който управлява Турция като премиер от 2003 до 2014 г. и от миналата година е президент, дълго време е обвиняван в авторитаризъм и нетърпимост към критиките.

Известен със своята силна чувствителност към карикатури, Ердоган и друг път е имал конфликти с "Пингвин".

Докато беше премиер през 2005 година, той съди списанието, след като то го окарикатури като слон, жираф, маймуна и още няколко животни под заглавието "Светът на Тайиповците".

Случаят беше прекратен от съд в Анкара през 2006 година.

ТrafficNews.bg