В Япония за пръв път в света разработиха технология, която позволява на разстояние от 50 км от брега да бъде определена силата и възможната височина на надигащата се вълна цунами. Това дава възможност да се осигури необходимото минимално време за евакуация на жителите от крайбрежието, съобщиха от "Мицубиши електрик", където е създадено устройството.

Специалисти на компанията са започнали да разработват морския радар след катастрофалното цунами на 11 март 2011 година, което опустоши североизточното крайбрежие на главния японски остров Хоншу и доведе до много жертви.

Новата технология на "Мицубиши електрик" позволява да бъде установено и анализирано само движението на водата, което има отношение към вълните цунами.

Като отчита скоростта и особеностите на подводния и крайбрежен релеф, радарът дава възможност бързо да бъде определена потенциалната височина и силата на надигащите се вълни.

Всички предишни технологии за предсказване на вълните цунами са можели да ги регистрират най-много на разстояние от 20 километра. Новата започва от 50 километра. А това дава възможност да бъде огласена надвисналата опасност 15 минути преди вълната цунами да удари крайбрежието. Според експерти така се осигуряват необходимите най-малко 10 минути за евакуирането на хората.

Компанията ще е готова да оформи новия продукт като търговска стока до пролетта на 2016 година. Радарът ще се предлага на местните органи за самоуправление и на предприятията, които имат обекти край океана. Не е изключен и износ.

TrafficNews.bg