Вниманието на международните медии е съсредоточено върху преговорите между новото гръцко правителство и кредиторите на страната. СИРИЗА обаче обеща на избирателите си да и отърве Гърция от богатите и влиятелни бизнесмени, които доминират политическия и икономическия живот на страната, пише "Ройтерс".

Тази задача се пада на прокурора по икономическите престъпления към Върховния съд Панагиотис Николудос, който миналата седмица от парламентарната трибуна обяви война на "шепа семейства, които мислят, че държавата съществува, за да обслужва интересите им".

Те имат голямо влияние върху политиците, администрацията и медиите, печелят държавни поръчки, променят законите в свой интерес и често избягват съдебно преследване.

Новият премиер Алексис Ципрас обяви радикални мерки срещу "олигарсите", в това число повторно лицензиране на частните телевизии, прекратяване на заемите "с преференции", прекратяване на приватизационни сделки, рязко увеличение на данъците за богатите и одит на офшорните сметки. Според него олигархията е сред основите фактори, довели до гръцката криза.

Финансовият министър Янис Варуфакис също се закани, че правителството ще "унищожи олигархията". Засега нито един от олигарсите не е бил обявен публично, но започнаха процедури по преглед на сделките за приватизация на държавната лотария и големите гръцки пристанища.

Министърът на енергетика Панагиотис Лафазанис обяви миналата седмица, че правителството ще се опита да отмени продажбата на старото летище в Атина на Lamda Development – фирма, контролирана от най-богатия грък Спирос Лацис. Lamda от своя страна заяви, че поведението на управляващите ще навреди на инвестиционния климат в страната и ще прогони инвеститорите.

СИРИЗА отдавна се обявява против доминиращата позиция на "шепа гръцки семейства" в политиката и ключови сектори на икономиката. Критиците на партията обаче са на мнение, че трябва да се направи ясно разграничение между кампания срещу уличените в корупция и укриване на данъци и действия, които просто целят "намаляване на властта на богатите", които могат да изплашат инвеститорите и да доведат до отлив на средства.

В интервю за "Ройтерс" Николудис отрича да се води война срещу богатите като цяло, но според него предишни разследвания са установили различни престъпления, например контрабанда на петрол, банкови измами и укриване на данъци, но извършителите се ползвали с политически чадър.

Една от ключовите мерки, предложени от Ципрас, е ограничаването на контрабандата с гориво, при която предназначени за износ или за търговски кораби горива се внасят в страната, като при това се избягва плащането на данъци.

Димитрис Мардас, назначен на поста заместник-министър на финансите, се занимава с укриването на данъци и корупцията. В интервю той посочи, че възнамерява да инсталира GPS системи на корабите, които превозват гориво, и да предостави стимули за митничарите да изобличават контрабандистите. Мардас се надява, че само борбата срещу контрабандистите ще донесе над 1 милиард евро данъчни приходи.

Скептиците се съмняват СИРИЗА да успее да увеличи толкова драматично събираемостта на данъците, най-вече понеже укриването на данъци е характерно далеч не само за богатите, а е необходимо да бъдат предприети и други мерки, например премахване на ограниченията, налагани от профсъюзите за практикуване на определени професии. Това обаче би могло да наруши политическата подкрепа за СИРИЗА.

TrafficNews.bg