Институции на Европейския съюз скоро ще раздвижат продължаващото вече две години и половина антимонополно разследване срещу руския енергиен гигант "Газпром". Това съобщи в интервю за "Уолстрийт джърнъл" еврокомисарката за защита на конкуренцията Маргрет Вестагер.

"Мисля, че можем да придвижим този случай и се надявам това да стане съвсем скоро. За мен е много важно да гарантирам, че всяка компания на пазара на ЕС следва едни и същи правила и полага еднакви усилия за прилагането им", каза Вестагер.

Разследването започна заради опасения, че "Газпром" злоупотребява с доминиращото си положение в Източна Европа като си запазва в газопроводите определен капацитет за пренос, който в действителност не използва. По този начин контролината от руската държава компания може да блокира достъпа на конкуренти до инфраструктура.

Проверката практически бе замразена след избухването на украинската криза преди година. Но сега бившата министърка на икономиката на Дания я подновява и обяснява, че в този ход няма политически мотив. Ако Еврокомисията формално обвини "Газпром", че пречи на свободния пазар, това вероятно ще бъде възприето от Кремъл като агресия, коментира изданието.

"За мен това е просто един от многото казуси, който би трябвало да може да издържи в съда, ако се стигне дотам", коментира Вестагер. "Мисля, че ако гледате на него като политически, когато и да се случи това, винаги няма да е подходящо времето, винаги ще получавате всевъзможни странни съвети. Затова по-добре да опитаме да изясним кои са правилните стъпки, а после да се занимаваме с интерпретациите и споровете, които ще последват."

Датчанката каза още, че е съгласна, че доста време отнема тази проверка и че каквото и да сторят, ще бъде интерпретирано по определни начини. Лично за мен е важно да вляза в същността на случая, защото той е огромен, допълва Вестагер, която пое поста през ноември в екипа на Жан-Клод Юнкер.

Разследването започна през септември 2012г. И проверява договорите с "Газпром" на България, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и трите балтийски републики. Година по-рано бяха претърсени офисите на 20 европейски дъщерни дружества на "Газпром" в 10 държави. Брюксел проучва твърденията, че руската компания злоупотребява като завишава цените, ограничава възможността да се препродава газ и пречи на диверсификацията на доставките.

През декември 2013г. Алексей Медведев, генерален директор на "Газпром експорт", каза че компанията предлага на Еврокомисията извънсъдебно споразумение и че Брюксел се е съгласил да търсят "взаимно приемливо решение", което едновременно да отговори на тревогите на антимонополните органи и да не пречи на дейността на "Газпром4 на европейските пазари.

Преди година обаче тогавашният еврокомисар за защита на конкуренцията Хоакин Алмуня каза, че е готов да поднови разследването, след като неформалните разговори с руснаците не са стигнали до преговори по същество.

ТrafficNews.bg