Датската полиция информира, че трима служители на реда са били ранени при стрелба по време на дебат за ислямизма в Копенхаген. Участие в срещата са взели посланика на Франция в Дания - Франсоа Зимерай и шведският карикатурист Ларс Вилкс, информира BBC.

Двамата стрелци са все още на свобода. Близо 40 изстрела са били произведени в датската столица, допълват още световните медии. Малко след стрелбата Зимерай написа в профила си в Twitter, че е невредим.

Полицията е отцепила района. Вилкс е сред противоречивите карикатуристи, след като през 2007 година нарисува пророка Мохамед преоблечен като куче.  Ислямистки групи отправиха заплахи за живота му и оттогава той живее под силна полицейска охрана, посочва Ройтерс. 

Нападението е извършено от двама души. Те се издирват, пояснява ДПА.След стрелбата по витрината на кафенето бяха открити 30 дупки от куршуми, допълва Асошиейтед прес.

Полицията е извела Вилск от заведението, допълва ДПА. Когато шведът гостува в Дания, той е поставян под полицейска охрана, припомня АП.

Кафенето, в което отекна стрелбата, е известно с джазовите си концерти. Днес състоялата се дискусия е била под наслова "Изкуство, богохулство и свобода на словото", пояснява АП.

"Тези хора стреляха по нас. Искаха да направят същото като в "Шарли ебдо", но не успяха да влязат", разказва френският посланик в Дания, който се е свързал по телефона с Франс прес.

Ранените трима полицаи са се намирали на улицата пред кафенето и са попречили на нападателите да влязат, разказват очевидци на случилото се. Чули са се най-малко 50 изстрела, а полицаите твърдят, че те са били дори 200. Куршумите са преминали през вратите и витрината на кафенето и всички са легнали на пода, разказва пред Франс прес посланикът на Франция.

Успяхме да избягаме от стаята и сега сме вътре, защото ситуацията е все още критична. Нападателите не са заловени и могат все още да са в квартала, казва посланикът.

Той допълва, че е имало няколко десетки души аудитория, когато е започнала стрелбата.

 

TrafficNews.bg