Гърция няма да се възстанови икономически, ако не отпусне малко коланите. Така президентът на САЩ Барак Обама подкрепи опитите на радикалната левица СИРИЗА за промяна на политиката на ЕС за излизане от икономическата криза. „Не може да продължава това изстискване на държави насред депресия, в един момент трябва да има стратегия за растеж, който да им помогне да си платят дълговете и да елиминират дефицита си“, каза Обама пред Си Ен Ен. Гърция била в отчаяна нужда от реформи, но трудно можело да има такива, без да се разклати политическата система, при положение че стандартът на живот на хората там се е сринал с 25%.

Късно в неделя в Париж финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви, че СИРИЗА иска до края на май да има нов план за стимулиране на икономическия растеж, като дотогава разчита на ЕЦБ да крепи ликвидността на гръцките банки. Той обясни и защо Атина не иска повече спасителни заеми: „Заприличали сме на наркомани, които ламтят за поредната си доза, трябва да се излекуваме от тази зависимост.“

Френският финансов министър Мишел Сапен каза, че Париж няма нищо против разсрочване на гръцкия дълг, но не и отписване. Но британският му колега Джордж Осбърн каза, че Атина трябва да действа отговорно, защото сблъсъкът й с Брюксел е най-големият риск за глобалната икономика. 

TrafficNews.bg