48-годишният шофьор на микробуса от нападението в северен Лондон тази нощ е арестуван, съобщи столичната полиция, цитирана от Ройтерс.

 
"Един човек загина на място. Осем души, пострадали при нападението, бяха откарани в три болници, а на двама души беше оказана медицинска помощ на място", се казва в съобщението на полицията.

Нападателят бил задържан от минувачи, след което бил арестуван от полицията и отведен в болница, за да се прецени психическото му състояние.

 
„Рано е да се каже дали има пострадали българи. Кризисният щаб работи. Чакаме официалната оценка за характера на инцидента”, каза по Нова телевизия посланикът ни в Лондон Константин Димитров.
 
 
Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци". "От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър.
 
 

Британският премиер Тереза Мей заяви, че полицията разследва случая като възможно терористично нападение.

Мей заяви в декларация, че мислите й са с ранените. "Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", гласи декларацията, цитирана от Ройтерс.